Funderar på ett stängsel

Jag och min bättre hälft har funderat på att rama in vår gård på något vis. Vi vill helt enkelt ha en tydligare markering på vad som är vår tomt. Vi har funderat både på staket och på en häck. Häck är väldigt fint och ger lite insynsskydd (beroende på hur hög den är förstås), men å andra sidan så är det ett långdraget projekt.

Man får vänta i många år innan häcken är så där fin och fyllig som man vill ha den, och dessutom kräver en häck ganska mycket skötsel för att hålla sig fin. Man måste trimma den, och det finns aldrig några garantier. Helt plötsligt kanske en eller flera häckplantor blir dåliga och dör, och då har man ett hål i häcken i några år innan de nya plantorna har kommit ikapp.

Trästaket å andra sidan kan man få på plats ganska snabbt, men inte heller det är underhållsfritt. Efter en tid måste staketet tvättas, skrapas och målas för att se fint och fräscht ut igen. Man ser ju många staket som är slitna eller som har en grön beläggning, och de tycker jag snarare drar ner intrycket av huset och gården än lyfter det. Har man inte ett snyggt staket är det bättre att inte ha något alls.

Det alternativ som det istället lutar åt är stängsel. Vi har hittat stängsel från Sandöporten som är riktigt snygga, och de har dessutom 10 års rostskyddsgaranti och konkurrenskraftiga priser. Det finns olika utseenden och färger att välja mellan, så det går att få sitt stängsel riktigt personligt så som man vill ha det, och så att det verkligen matchar med huset.

Jag tror att det kan bli hur snyggt som helst, och man behöver inte heller fundera på underhållet. Stängslet står där det står, och skulle det efter många långa år dyka upp lite rost så tycker jag att det kan ses som patina. Hellre ett vackert åldrat stängsel än ett ruttet trästaket.

Leave your comment