Hur kommer matkassarna att utvecklas?

De färdigkomponerade matkassarna som levereras direkt hem till dörren har med all sannolikhet kommit för att stanna. Årets julklapp förra året, och branschen växer med rekordfart. Men sådant har vi hört förr, och alla bubblor måste ju spricka förr eller senare. Är färdiga matkassar bara en bubbla, som vi om tio år kommer att se tillbaka på med ett förläget leende? Eller är det framtiden, som har kommit för att stanna? Och vad är i så fall nästa steg i utvecklingen?

Om vi nu ska försöka vara lite positiva, och utgå från att färdiga matkassar är något för framtiden, så kan vi i stället fråga oss hur det hela kommer att utvecklas. En självklarhet är nog att täckningen kommer att förbättras. Redan i dag har en stor del av Sverige tillgång till tjänsten. Men tyvärr inte alla, och på flera små- och medelstora orter finns inga alternativ. Endast en eller kanske två leverantörer av matkassar finns representerade. Och det är ju inte så kul. Oavsett allt annat är det det som är kravet för att färdiga matkassar ska kunna bli en angelägenhet för alla. Lyckligtvis expanderar ett flertal matkasseföretag hela tiden, och täckningen förbättras.

Nästa steg i utvecklingen kommer då antagligen att bli ett ökat utbud. Dels genom ökad konkurrens. Men också för att vi konsumenter kommer att ställa större krav på variation. Ekologiska matkassar finns, och vegetariska. Liksom sådana som följer olika dieter. Men långt i från alla saluför sådana, och valet är ofta rätt begränsat. Vill du ha en matkasse som är både vegetarisk och följer GI-dieten? Då får du nog leta länge. I takt med att marknaden blir större kommer fler specialiserade företag att visa sig, för att täcka behov som de stora elefanterna har missat. Framtiden för den som är intresserad av att få en färdig matkasse hemkörd ser alltså både ljus och spännande ut.

Leave your comment