Mer julbord åt folket

Det bästa med julen är, enligt många, julbordet. Eller, rättare sagt, julborden. För det blir lätt så i december: inte bara ett julbord, eller två, utan flera. Och det är klart, när vintermörkret sänker sig och kylan kommer, så kan vi behöva något litet extra för att stå ut. Men även om ett julbord i sig är tillräckligt för att göra en glad, så skadar det inte att slå på lite extra. Levande musiker som spelar julmusik, exempelvis, är något som kan förhöja stämningen rejält och få den mest inbitne julhatare att bli nostalgisk och tårögd. Det är helt enkelt svårt att misslyckas med ett julbord (så länge man inte blir alltför alternativ när det gäller maten. Vissa saker måste ju helt enkelt finnas där).

Men bra kan ju alltid bli bättre, och även om vi går på julbord för att äta gott och umgås, så skadar som sagt inte lite extra underhållning. När alla är mätta och belåtna, och knappt får ner en enda bit knäck till, men ingen ändå känner att det är dags att gå – då passar det bra att överraska med lite underhållning. Musik har redan nämnts, men det är mer något som passar i bakgrunden än som huvudattraktion. Då infinner sig frågan: vad ska man ha för underhållning till julbordet? Ett tomtebesök, kanske, för de små barnen? Det kan nog fungera, men är som sagt något för de små barnen, och inte riktigt lika spännande för alla oss andra.

Vad finns det då för alternativ till tomten? Eller, snarare komplement, ska vi väl säga. En hel del, faktiskt. Dans kan fungera, även om en och annan nog ätit för mycket för att kunna röra på sig bekvämt. En trollkarl som underhåller med kort-trick och liknande är ett annat alternativ, som inte kräver mycket av julbordsdeltagarna. Men det finns mycket att välja mellan, och bara fantasin sätter gränserna.

Leave your comment