Så fixar du en ny matplats

Äta är något vi alla måste göra, och helst vill vi trivas i våra kök. Nu för tiden tar vi ofta med oss maten till teven, eller sätter oss bredvid datorn. Därför kan det vara smart att lägga lite extra krut på att göra köket mer inbjudande, så att det blir en naturlig plats att samlas på när det är dags för mat.

För att matplatsen ska bli en bra samlingspunkt där vi vill spendera tid med vår familj, är det viktigt att den fyller våra behov. Det första man bör tänka på när man ska fixa en ny matplats är därför vilka som ska sitta vid bordet.

En barnfamilj bör tänka på att det ska finnas gott om plats för barnstolar, och att bordet är utformat så att man enkelt kan mata och hålla koll på barnen. Bordet bör också vara tåligt, eller försett med något slags skydd.

I en familj utan barn, eller med äldre barn, är det kanske inte lika viktigt att tänka på att bordet ska vara tåligt. Det är dock alltid bra att ha ett matbord man inte behöver vara väldigt rädd om. Om man måste akta sig för att tappa gaffeln i bordet, blir det kanske till slut så att man bara använder matsalsmöblerna vid finare tillfällen.

När man ska välja matbord är det också bra att tänka på hur rummet är utformat. I vissa rum passar kanske ett runt bord bäst, och i andra kan ett rektangulärt bord vara bättre. Har man en matsal utanför köket kan man med fördel satsa på ett lite större bord, eftersom man då lättare kan ställa upp maten på bordet, och slipper gå fram och tillbaka mellan kök och matsal.

Stolarna bör framförallt vara bekväma, för att man ska vilja sitta länge. Se till att provsitta stolarna ordentligt i butiken. Ryggstödet ska vara lika bekvämt som sitsen. För att möblerna ska passa in i inredningen kan det vara bra att matcha dem med något som redan finns, till exempel färg på köksluckor.

Leave your comment