Så lyckas man som bröllopsfotograf i Stockholm

Stockholm är Sveriges största stad, och har följaktligen också både flest giftermål och flest bröllopsfotografer. Det gör att fastän marknaden är stor, så är konkurrensen också mördande hård. Att slå sig in i branschen och bli en känd bröllopsfotograf i Stockholm är därför väldigt svårt, och det blir lite moment 22 över det hela. Om du inte har lyckade bröllopsbilder och referenser att visa upp, så går jobbet till någon annan. Så vad göra?

För det första måste man ha talang. Det kanske låter självklart, men alltför många har en kamera, tar bilder som är skarpa, och tror sedan att de är fotografer. Så är det ju naturligtvis inte. Så om den riktiga talangen finns där, förmågan att komponera, och förmågan att fånga rätt ögonblick, så finns i alla fall förutsättningarna för att lyckas.

Vidare måste man vara lyhörd, och ha förmåga att kommunicera med människor. Att ta bröllopsbilder kan vara något väldigt personligt, och då gäller det att du är på samma våglängd som bröllopsparet, och att de litar dig. Om du inte lyckas förmedla den känslan, så kommer det att bli svårt att få några jobb.

Slutligen så är det en bra idé att samarbeta med andra fotografer, och bygga upp ett nätverk. Fotografera mycket och bra inom områden som inte ställer lika stora krav, och bygg upp ett namn för dig. Om en fotograf som tvingas tacka nej till ett brudpar rekommenderar dig, så är det självklart ett stort plus.

Men innan du lyckas bygga upp en portfolio med bröllopsbilder, så kan det vara svårt att få jobb. har du dock den talang och personlighet som krävs, så kommer du dock förr eller senare att lyckas. Det gäller bara att vara beredd på att det kan ta tid. Att göra ett namn för sig själv går inte över en natt.

Leave your comment