Takpannor eller shingel?

Shingel och pannor av antingen tegel eller betong är två väldigt olika takalternativ. De fungerar på rätt så olika sätt och även om det går att lägga tak av båda typerna på de flesta hus, så finns det en del skillnader mellan de två. Det är dessutom skillnad mellan tegel- och betongpannor, även om dess skillnader inte är alltför överväldigande, utan de två fyller mer eller mindre samma funktion.

Pannor
Pannor av betong eller tegel är en av de vanligaste taktyperna i Sverige, även om olika alternativ ökar i popularitet. I princip kan man säga att betongpannor är ett alternativ till originalet tegel. Skillnaden mellan tegel och betong är inte så gigantisk numera; de främsta är att tegel som regel är betydligt dyrare, och att det möjligtvis också har lite längre livslängd, även om denna idag är i det närmaste identisk mellan de två. Takpannor ger ett robust och hållbart tak, som det är enkelt att hålla efter.

Shingel
Shingel fungerar lite som papptak, även om det material som används skiljer sig åt. Shingelbitar är bitar av vanligtvis glasfiberfilt som bestrukits med en sorts asfalt och sedan ytterligare någon form av mineral. Dessa bitar är sedan mycket enkla att lägga på ett, tak, samtidigt som shingel är hållbart. Priset per kvadratmeter för shingel är ungefär det samma som för betongpannor, och följaktligen lägre än för tegelpannor.

Shingel eller pannor?
Det finns inget givet svar på den frågan. Vad gäller kostnad för takläggning kommer pannor antagligen att vinna i längden, på grund av det faktum att de har en mycket längre livslängd, även om shingel är aningen billigare per kvadratmeter i inköpskostnad. Men det är å andra sidan enklare att hålla nere arbetskostnaderna för att lägga shingeltak, då det går snabbt och enkelt, och du inte kommer att behöva anlita takläggare för att sköta det hela.

Leave your comment