Trä eller laminat?

För den som ska köpa nya köksluckor finns det i huvudsak två varianter att välja mellan: trä eller laminat. Dessa har, givetvis olika egenskaper och kommer i ett antal olika varianter. Köksluckor i massivt trä är det dyraste alternativet, även om det finns billighetsalternativ, som i stort sett ser ut som äkta vara. Det finns ett stort antal olika tillverkare att välja mellan, både stora företag, och mindre diton.

Köksluckor i trä

Köksluckor i trä förekommer i två olika varianter. Dels solitt trä, och dels fanerat. Faner innebär att skivor av trä limmats fast på en grund som vanligtvis består av MDF eller laminat. Detta har ett antal fördelar jämfört med solida träluckor. De är inte lika tunga, och inte heller lika dyra samtidigt som de ser i stort sett lika bra ut som solida träluckor. Solida träluckor är lyxigare, men påverkas till exempel av luftfuktigheten, så att de ändrar storlek. Det kräver att man är mycket noga när man mäter, så att de inte är för stora, och således, kan ”fastna”. Trä ändrar också färg med tiden, så att ljust trä blir ljusare, och mörkt mörkare, vilket man bör hålla i åtanke. Ytterligare en fördel med köksluckor i trä är att dessa går att slipa för att sedan lackera eller måla om.

Köksluckor i laminat

Köksluckor i laminat har ett antal fördelar jämfört med träluckor. De är mycket hållbara, och är samtidigt lätta att göra rent; risken för permanenta missfärgningar är liten eller obefintlig. De är dessutom generellt sett billigare än köksluckor i trä. Köksluckor i laminat kan också fås i flera olika utföranden, däribland träimitation. Denna träimitation kanske inte ser riktigt lika bra ut som riktigt trä, men kan komma förvånansvärt nära. Den största nackdelen med köksluckor i laminat är att det vanligtvis inte är så lätt att lackera eller måla om dem, om det skulle behövas.

Leave your comment